Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/pptocyqv61pl/public_html/evdersleri.com/engine/classes/templates.class.php on line 202 6. Sınıf Meb Yayınları Türkçe Ders Kitabı 1. Tema Sonu Değerlendirme Cevapları » Evdersleri.com - Evdeki Yardımcınız

6. Sınıf Meb Yayınları Türkçe Ders Kitabı 1. Tema Sonu Değerlendirme Cevapları


6. Sınıf Meb Yayınları Türkçe Ders Kitabı 1. Tema Sonu Değerlendirme Cevapları

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı
Meb Yayınları 1. Tema Okuma Kültürü
Sayfa 40,
Tema Sonu Değerlendirme Soruları ve Cevapları


TEMA SONU DEĞERLENDİRME SORULARI

KİTAP TUTKUSU


Kitaplara olan tutkumu ilkokul öğretmenime borçluyum. İlkokul ikinci sınıftayken öğretmenimizin sınıfa getirdiği çantalar dolusu kitabın arasında başka başka dünyalara yaptığımız yolculuklar öyle eşsizdi ki… Rengârenk kitapların büyülü dünyası bize gülmeyi, düşünmeyi, anlamayı ve görmeyi öğretirdi.
Öğretmenimiz haftada bir gün elinde kitap dolu çantalarla sınıfa girer, kitapları masasının üzerine yığıp bizi de masanın başına toplardı. Sonra bize, istediğimiz kitapları alıp inceleyebileceğimizi söylerdi. Biz de her kitabı tek tek inceleyip beğendiğimiz bir tanesini öğretmenimizden ödünç alırdık. Bugün kitaplarla olan sıkı dostluğum işte böyle başladı.
Sanırım, kitap okuma alışkanlığı kazanabilmenin tek yolu, hayatımızın kapılarını kitaplara açmaktan geçiyor. Kitaplara dokunmadan, onların kokularını duymadan kitaplarla bir bağ kurulmuyor. Kitapların arkadaşlarımız olmasını istiyorsak onları dünyamıza davet etmemiz gerekiyor.
Nora ROBERTS (Nora RABIRTS)

6.  Sınıf Meb Yayınları Türkçe Ders Kitabı Sayfa 40 Cevapları


1-6. soruları metne göre cevaplayınız.

1. Metnin içeriğine uygun bir başlık da siz yazınız.

    Cevap: KİTAPLARIN ÇEKİCİ DÜNYASI

2. Metinde sözü edilen öğretmenin, öğrencileri için nasıl hayaller kurduğunu tahmin ederek yazınız.

    Cevap: Kitap sevgisi olan, kitap aşığı olan öğrenciler yetiştirmek. Böylece kendini geliştiren ve gelecek adına insanlık adına faydalı yararlı bireyler olmasını sağlayacaktır.

3. Sizce bu metnin yazarı şu anda nasıl bir hayat yaşamaktadır? Tahminlerinizi nedenleriyle yazınız.

    Cevap: Bence bu metnin yazarı şu anda evde eğitim ile ilgili bir kitap yazma çalışması içindedir. Çünkü çocukların eğitimi ve kitaplarla ilgili bir yazı yazması bana bu durumu göstermektedir.

4. Metindeki öğretmenin yerinde siz olsaydınız öğrencilerinize kitap okuma alışkanlığı kazandırmak için hangi yolları denerdiniz? Yazınız.

    Cevap: Onlara küçük ödüller verirdim. Onlara sınıfta kitap okuyarak örnek olurdum. Onların da benim gibi kitap aşıkları olmalarını sağlardım.

6.  Sınıf Meb Yayınları Türkçe Ders Kitabı Sayfa 41 Cevapları


5. Metnin ana fikrini yazınız.

    Cevap: Kitap Okuma Alışkanlığı Nasıl Kazandırılır?

6. Aşağıdaki cümleleri okuyunuz. Metne göre doğru olanların başına "D”, yanlış olanların başına "Y” yazınız.

    Cevap:

( Y ) Yazar, kitap okuma alışkanlığını kendi çabasıyla kazanmıştır.
( D ) Öğretmen, öğrencilerin kitapları ödünç almalarına izin vermektedir.
( D ) Öğretmen, sınıfa her gün kitap getirmektedir.

(D) Kitaplar, yazara düşünmeyi öğretmiştir.
(D) Hayatımıza kitapları sokmadan kitaplarla dost olamayız.

7. I. Okulun son haftası geldiğinde gezi için hazırlandık.
II. Müzeye vardığımızda sevincimiz görülmeye değerdi.
III. Öğretmenimiz yıl sonunda müzeye gideceğimizi söyleyince çok sevindik.
IV. Uzun zamandır öğretmenimizin bu haberi vermesini bekliyorduk.
V. Çarşamba günü sabah okuldan müzeye kadar yürüdük.
Yukarıdaki numaralandırılmış cümlelerle bir paragraf oluşturulduğunda doğru sıralama aşağıdakilerden hangisi olur?
A) IV – I – V – II – III
B) V – II – III – IV – I
C) I – V – III – IV – II
D) III – IV – I – V – II

    Cevap: D

8. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde tanım yapılmıştır?
A) Kitaplar bizim kişiliğimizi geliştirir.
B) Kitap, herhangi bir konuda yazılmış eserdir.
C) En derin duygular şiirlerde işlenir.
D) Usta sanatçı, özgün eserler vermelidir.

    Cevap: B

9. Aşağıdakilerin hangisinde birden fazla varlığı karşılayan bir sözcük kullanılmıştır?
A) Dünyalar kadar işim var.
B) Vali Beyler okulumuza gelecek.
C) Aldığı kitabı Hamza’ya hediye etmiş.
D) Merhametli insanlara ihtiyacımız var.

    Cevap: D

10. İncecikten bir kar yağar Tozar Elif Elif diye Deli gönül abdal olmuş Gezer Elif Elif diye
Yukarıdaki dörtlükte aşağıdakilerden hangisi konuşturulmuştur?
A) Elif B) Abdal C) Gönül D) Toz

    Cevap: C

11. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde, cümlenin yanında verilen örtülü anlam çıkarılamaz?
A) Bu kitabı ikinci kez okuyorum. (Bu kitabı daha önce okumuştum.)
B) Okulumuzun basketbol takımı bu yıl şampiyon oldu. (Basketbol takımımız geçen yıl şampiyon oldu.)
C) Müdür, öğretmenlerden bazılarına ödül verdi. (Ödül almayan öğretmenler vardır.)
D) Sözlerimi sen de yanlış anladın. (Sözlerimi yanlış anlayan en az iki kişi var.)

    Cevap: B

12. Aşağıdakilerden hangisi bir paragrafin giriş cümlesi olabilir?
A) Çok değil, yirmi yıl önce daha sıkı dostluklarımız vardı.
B) Günümüzdeki yaşam koşulları benim söylediklerimi kanıtlıyor.
C) Çünkü toplumsal sorunların temelinde bazı sorunlar yatıyor.
D) İnsanın toplumsal değişikliklere bu yüzden uyması gerekiyor.

    Cevap: A
Etiketler : Meb Yayınları, Türkçe Ders Kitabı Cevapları, 6. Sınıf, Türkçe

Sosyal Paylaşım :

İlginizi Çekebilecek Diğer Başlıklar

Yorum Ekle