7. Sınıf Dersdestek Yayıncılık Türkçe Ders Kitabı 1. Tema Sonu Değerlendirme Cevapları

 
7. Sınıf Dersdestek Yayıncılık Türkçe Ders Kitabı 1. Tema Sonu Değerlendirme Cevapları
7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Dersdestek Yayıncılık
1. Tema Erdemler 39, 40
1. Tema Erdemler Tema Sonu Değerlendirme Çalışmaları Soruları ve Cevapları

TEMA SONU DEĞERLENDİRME ÇALIŞMALARI

7.  Sınıf Dersdestek Yayıncılık Türkçe Ders Kitabı Sayfa 39 Cevapları

I. TEMA DEĞERLENDİRME SORULARI


Bir zamanlar huysuz mu huysuz bir kirpi varmış. En azından orman halkı onun huysuz olduğunu düşünüyormuş. Çünkü surat asar, kiminle karşılaşsa hep yakınır, yanına kim gelirse gelsin hemen tostoparlak olur, kabarır, dikenlerini sivriltirmiş. Başkalarına duyduğu bu güvensizliğin nedeni, kendini bildi bileli orman halkından kimsenin ona iyi davranmamış olmasıymış. Aslında orman halkına sorsak onlar bu durumu açıklayabilirlermiş. "Kimse onun yanına yaklaşamaz.” dermiş sincap. "Sivri dikenlerini batırmaya hazırdır hep.” diye yakınırmış tavşan. O zamanlar ormanlardaki hayvanlar da insan toplulukları gibiymiş.Biri bir şey söyledi mi öteki duyduklarına kendi de bir şeyler katar ve başkalarına, sanki kendi tanık olmuş gibi anlatırmış. Kulaktan kulağa yayılan söylentilere de sonunda herkes inanırmış. Kimse acaba bu söylenenler doğru mu, yanlış mı diye düşünmezmiş. Kimse gidip işin doğrusunu araştırmaya gerek görmezmiş. İşte kirpiyi ormanda kimsenin sevmeyişinin nedeni de buymuş.

Derleyen: Tarık Demirkan

(1- 5. soruları metne göre cevaplayınız.)

1. Yukarıdaki metnin konusu nedir? Yazınız.

    Cevap: İnsanların önyargılı olamaları kulaktan kulağa yayılan her şeye inanmaları.

2. Ormandaki diğer hayvanların kirpinin huysuz olduğunu düşünme sebebi nedir? Yazınız.

    Cevap: Çünkü kirpinin iğnelerini batıracağını düşünürlermiş, daha doğrusu kulaktan kulağa yayılan dedikodular yüzünden onun öyle olduğunu düşünürlermiş.

3. Kirpinin orman halkına güvensizlik duymasının nedeni nedir? Yazınız.

    Cevap: Sürekli ormanda dedikodu yapılmasıdır. Bu da kirpinin ormandakilerden uzak durmasına neden olmaktadır.

4. Metinden "dürüstlük” değerine uygun olmayan ifadeyi bularak yazınız.

    Cevap: O zamanlar ormanlardaki hayvanlar da insan toplulukları gibiymiş. Biri bir şey söyledi mi öteki duyduklarına kendi de bir şeyler katar ve başkalarına, sanki kendi tanık olmuş gibi anlatırmış. Kulaktan kulağa yayılan söylentilere de sonunda herkes inanırmış. Kimse acaba bu söylenenler doğru mu, yanlış mı diye düşünmezmiş. Kimse gidip işin doğrusunu araştırmaya gerek görmezmiş.

5. Aşağıda verilen hikâye unsurlarından metinde bulunanları işaretleyiniz. Metnin sonuna metinde bulunmayan hikâye unsurunu ekleyecek şekilde üç cümle yazınız.

    Şahıs ve Varlık Kadrosu: Kirpi sincap ormandaki diğer hayvanlar
    Mekân: Orman
    Zaman: Bilinmeyen bir zaman
    Anlatıcı: Üçüncü şahıs ağzından aktarılmıştır

7.  Sınıf Dersdestek Yayıncılık Türkçe Ders Kitabı Sayfa 40 Cevapları

Aşağıdaki ifadeler doğruysa ifadelerin başındaki kutucuğa "D”, yanlışsa "Y” yazınız.

    a. "Uzun yıllar bu sokakta oturduk.” cümlesinde fiil durum bildirmektedir. ( D )
    b. "Çöpçüler parktaki kuru yaprakları süpürdüler.” cümlesinde fiil oluş bildirmektedir. ( Y )
    c. "Baharın gelmesiyle ağaçlar yeşermiştir.” cümlesinde fiil oluş bildirmektedir. ( D )
    ç. "Bu akşam konserde çok güzel şarkılar dinleyeceğiz.” cümlesinde fiil durum bildirmektedir. ( D )
    d. "Sonbahar mevsimiydi, ağaçlarda yapraklar sararmıştı.” cümlesinde fiil oluş bildirmektedir. ( D )

7. "Takmak” kelimesi aşağıdakilerin hangisinde "Ayakları çok büyük olduğu için mahallenin çocukları ona ‘postal’ adını takmışlardı.” cümlesindeki anlamıyla kullanılmıştır?
A) Gözlüğünü takıp masaya eğildi.
B) Yeni geline pırlanta yüzük takmışlar.
C) Ona bu lakabı kim taktı bilmiyorum.
D) Matematik öğretmeni ona taktığı için dersten kaldı.

    Cevap: C

8. Aşağıdakilerden hangisi biyografi türünün bir özelliği değildir?
A) Bilgilendirici bir metin türüdür.
B) Genellikle öznel anlamlı cümleler kullanılmıştır.
C) Anlatılanlar belirli bir tarih düzenine göre sıralanmıştır.
D) Amaç söz konusu kişiyi tüm yönleriyle tanıtmaktır.

    Cevap: B

9. Kalın yün paltosu, bir un çuvalı kadar geniş beline sımsıkı oturmuş, zayıf dizlerinin üstünde sallanıyordu. İncecik ayaklarını bol paçalı pantolonu örtüyordu. Annemin dedemi giydirişine bakılırsa sanki dışarıda kar yağıyordu. Büsbütün gülmeye başladım. Dedem de neşelenmiş, benimle beraber gülüyordu.

Bu metinle ilgili aşağıdakilerden hangisi söylenemez?
A) Betimleme yapılmıştır.
B) Duygu belirten ifadelere yer verilmiştir.
C) "Büsbütün” ifadesi "tamamen, iyiden iyiye” anlamında kullanılmıştır.
D) "Sanki” yerine "galiba” kelimesi getirilebilir.

    Cevap: C

10. Sanatçı, insanda bilinmeyen duyguları yaratan adam değildir. Bizde var olanı söyler ancak bizim gibi söylemez. O, duygulara en uygun deyişi bulur. Denilebilir ki sanatçı, kişilere kendilerini en iyi anlatacak, sezdirecek biçimleri bulandır.
Bu parçanın ana fikri aşağıdakilerden hangisidir?
A) Sanatçı, herkesin fark ettiğini en uygun ve kendine özgü biçimde anlatandır.
B) Sanatçı olaylara herkesten farklı bakmayı bilen kişidir.
C) Sanatçılar, kendilerini en iyi biçimde anlatmayı bilen kişilerdir.
D) Sanatçıların eserlerinde fark etmediğimiz yönlerimizi buluruz.

    Cevap: A
Etiketler : 7. Sınıf, Ders Kitabı Cevapları, Dersdestek Yayıncılık, Türkçe

Sosyal Paylaşım :

İlginizi Çekebilecek Diğer Başlıklar

Yorum Ekle