7. Sınıf Meb Yayınları Türkçe Ders Kitabı Bir Dünya Düşünürüm Konu Cevapları

7. Sınıf Meb Yayınları Türkçe Ders Kitabı Bir Dünya Düşünürüm Konu Cevapları
7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Meb Yayınları
1. Tema Duygular Sayfa10, 11, 12, 13 
Bir Dünya Düşünürüm Metni Etkinlik Soruları ve Cevapları

BİR DÜNYA DÜŞÜNÜRÜM
HAZIRLIK ÇALIŞMALARI

• Nasıl bir dünyada yaşamayı hayal edersiniz?

    Cevap: Benim için dünya kardeşlik, hak, hukuk, kardeşlik ve barış ortamı demektir. İnsanları hep birlikte adaletli bir dünyada yaşamayı hak etmektedir ve benim hayalimdeki dünyada her şeyden önce adil bir düzen hakimdir.Benim hayalimdeki dünyada Laz’ı, Çerkez’i, kürdü, zencisi, beyazı her ırktan insan kardeşlik içinde hiçbir çıkar çatışması olmadan mutlu bir şekilde yaşamaktadır. Kimsenin birbirine küsmediği ve kimsenin birbirini kırmadığı bir dünyada yaşamak ne kadar da güzel olurdu. Benim hayalimdeki dünyada insanlar sadece eğitimleri ve mutlulukları çalışır. Hiç kimse kimsenin hakkını yemez, herkes hak ettiği karşılığı elde eder. Benim dünyamda insanlar birbirini kırmaz ve bu dünyada hiçbir çocuk açlık, sefalet ve ölüm görmez. Tertemizdir benim dünyam, her yeri yemyeşil ağaçlarla dolu, tertemiz bir çevrenin hakim olduğu bir dünyadır. Kardeşlik ve mutluluğun hüküm sürdüğü bu hayalimdeki dünya keşke gerçek olsa.

• Yunus Emre’nin "Sevelim, sevilelim / Dünya kimseye kalmaz.” dizeleri sizde hangi duyguları çağrıştırıyor?

    Cevap: Yunus Emre bu sözleriyle insan sevgisine verdiği değeri anlatmak istemiş yani insanlık sevgisini şiirlerinde işleyerek bütün dünyaya duyuran Yunus Emre’nin bu sözleriyle kardeşliği ve insan sevgisini anlattığını görmekteyiz

1. ETKİNLİK

7. Sınıf Meb Yayınları Türkçe Ders Kitabı Sayfa 11 Cevapları


Şiirde geçen anlamını bilmediğiniz kelimeleri belirleyiniz. Belirlediğiniz kelimelerin anlamlarını şiirden hareketle tahmin ederek yazınız. Tahminlerinizin doğruluğunu TDK Türkçe sözlükten kontrol ediniz.

    Cevap:

Hırs:

tahminim: bir şeyi kazanma arzusu

sözlük anlamı: bir şeye olan aşırı, sonu gelmez istek, tutku durumunu almış istek.

Ülkü

tahminim: Amaç

sözlük anlamı: ardından koşulan, uğruna çalışılan, ulaşılmak istenen yüce erek.

Olimpiyat

tahminim: spor yarışmaları

sözlük anlamı:bütün spor dallarını içine alan ve her dört yılda bir değişik bir ülkede yapılan uluslararası spor yarışmaları.

2. ETKİNLİK

a) Aşağıdaki soruları okuduğunuz şiirden hareketle cevaplayınız.

1. Şiirin birinci bölümünde şair, nasıl bir dünya düşünüyor?

    Cevap: İlk günden beri masalların gülünün açılmış olduğu, hırs ve kinin kapalı olduğu, yüzlerde çocuksu gülümsemelerin olduğu ve gözlerde sevginin ışığının yandığı bir Dünya düşünmektedir.

2. Şiire göre ülküsü kardeşlik olan bir dünyada yaşayan insanların özellikleri nelerdir?

    Cevap: Yaşlılar korkusuzdur, çocuklar mutludur ve gençler mutluluk yaşatmak için yarış halindedirler.

3. Şiirin ana duygusu nedir?

    Cevap: Daha iyi bir Dünya hayali.

4. Şairin yerinde olsaydınız nasıl bir dünya düşünürdünüz? Anlatınız.

    Cevap: Savaşların olmadığı barış ve mutluluk dolu bir dünyada yaşamak isterdim. Dünyada savaşlar olmasaydı tüm insanlar huzur içinde, acı çekmeden ve sevdiklerini kaybetmeden yaşardı. Benim yaşamak istediğim dünyada insanlar herkese karşı sevgi dolu ve saygılı olmalı. Büyükler ve küçükler de birbirine sevgi ve saygı ile yaklaşmalı. İnsanların bu şekilde ölçülü davranması sonucu kimse bir zarar görmez ve toplumda sorunlar ortaya çıkmaz. İnsanların birbirini sevdiği bir dünyada dayanışma olur, huzur olur. İnsanlar güven dolu yaşarlar.

5. Şiirin en beğendiğiniz bölümü hangisidir? Neden?

    Cevap: Birinci bölümü çok sevdim çünkü benim de düşlediğim bir Dünya hayalini anlatmaktadır.

b) Okuduğunuz şiirle ilgili iki soru yazarak arkadaşlarınızla paylaşınız.
1. soru: Nasıl bir Dünyada yaşıyoruz?
2. soru: Sizce şairin bahsettiği Dünya mümkün müdür?

3. ETKİNLİK

"Bir Dünya Düşünürüm” şiirinde kullanılan söz sanatlarını (kişileştirme, konuşturma, karşıtlık, abartma) bularak yazınız.

    Cevap:

kişileştirme: Aynı rüzgarla okşanır. Rüzgarın okşaması

karşıtlık:Bir dünya düşünürüm / Sarısında, siyahında, beyazında siyah ve beyaz renk zıtlığı kullanılmış

abartma: Arasız bir olimpiyat şenliği yer yüzünde derken hiç ara verilmeden oyunlar oynanması

4. ETKİNLİK

Sevgili Öğrenciler, Her bireyin yemeye, gezmeye, eğlenmeye olduğu kadar sevmeye, sevilmeye, üzülmeye, heyecanlanmaya, kızmaya da ihtiyacı vardır. Dolayısıyla duygular hayatı yönlendiren başlıca unsurlardır.

Yukarıdaki bilgiden hareketle "hayatınıza yön veren duygular” ile ilgili bir konuşma yapınız.

Cevap:

Sevgili Arkadaşlar;

İnsan bu dünyadaki en gelişmiş varlıktır. İnsan sadece el ve ayak yetileri sayesinde ürettiği değerler ile değil, aynı zamanda duygu ve hisleri ile de önemli bir varlıktır. Hatta insanı değerli kılan esas özelliğin duygular ve düşünceler olduğunu söylemek yanlış olmaz. Çünkü diğer canlılar iç güdüleri ile hareket ederler ve genelde anlık kararlar ile yaşamlarını sürdürürler. İnsanoğlu ise daha karmaşık yapıda bir varlıktır. Düşünebilme kabiliyeti ve çok çeşitli duyguları vardır.
Sevgili arkadaşlar; tüm bunları dikkate aldığımızda, ben insana dair bütün duyguların benimsenmesi gerektiğini düşünüyorum. Her duygunun insan için yaratıldığına ve insana ait olduğuna inanıyorum. Her duygunun hayatımızda yeri olduğunu ve hayatımızı yönlendirdiğini düşünüyorum. Bu noktada bize düşenin de, güzel duyguları olabildiğince artırmak için çalışmak, kötü duyguları ise olabildiğince azaltmak için gayret göstermek olduğu düşüncesindeyim ve hepinize de bunu tavsiye ederim…

5. ETKİNLİK

7. Sınıf Meb Yayınları Türkçe Ders Kitabı Sayfa 11 Cevapları


Aşağıdaki fiilleri görsellerle ilişkilendirerek fiillerin anlam özelliklerini örnekteki gibi [iş (kılış), oluş, durum] ilgili boşluklara yazınız.

    kızartmak: iş (kılış)
    oturmak: durum
    uçurmak: durum
    uyumak: durum
    paslanmak: oluş
    üzülmek: durum
    yaşlanmak: oluş
    solmak: oluş
    boyamak: iş (kılış)
    susmak: iş (kılış)
    büyümek: oluş

6. ETKİNLİK

7. Sınıf Meb Yayınları Türkçe Ders Kitabı Sayfa 12 Cevapları


Aşağıdaki cümlelerde koyu harflerle yazılmış fiillerin anlam özelliklerini örnekteki gibi yazınız.

• Ayşe ninenin sepette unuttuğu armutlar çürümüş. Oluş fiili
• Çocuk sabaha karşı uyumuş. (iş (kılış))
• Yere düşen kalemleri arkadaşıyla topladı. (iş (kılış))
• Doğan her güneşle seni düşünürüm. (durum)
• Üzüntüden Cemal dedenin saçları bir anda beyazladı. (durum)
• Bebek, ışıltılı gözlerle minik kediye bakıyor. (durum)
• Ağaçtan düşen çocuğun kolu morardı. (durum)
• Yüreğinin resmini gözlerinde seyrediyorum. (iş (kılış))
• Derse yetişebilmek için hızlı adımlarla yürüyordu. (durum)
• Dikkatsiz davrandığı için çantasını yere düşürdü. (durum)
• Zavallı çocuk utancından hemen kızardı. (durum)

7. ETKİNLİK

"Benim Dünyam” konulu bir şiir yazınız. Yazdığınız şiirin içeriğine uygun bir başlık belirleyiniz.

    Cevap: BENİM DÜNYAM

Öyle bir Dünya var ki aklımda

Savaş yok sadece barış var

Kin öfke yok olmuş

Sadece sevgi var

 Dünya öyle güzel ki

Sadece çocuk cılvıltıları

Sarmış her yanı

Böyle bir Dünya sarmıştır aklımı
Etiketler : 7. Sınıf, Ders Kitabı Cevapları, Meb Yayınları, Türkçe

Sosyal Paylaşım :

İlginizi Çekebilecek Diğer Başlıklar

Yorum Ekle