Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/pptocyqv61pl/public_html/evdersleri.com/engine/classes/templates.class.php on line 202 7. Sınıf Meb Yayınları Türkçe Ders Kitabı Arkadaşım Munise Cevapları » Evdersleri.com - Evdeki Yardımcınız

7. Sınıf Meb Yayınları Türkçe Ders Kitabı Arkadaşım Munise Cevapları


7. Sınıf Meb Yayınları Türkçe Ders Kitabı Arkadaşım Munise Cevapları
7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Meb Yayınları
1. Tema Erdemler
Sayfa 10,
Munise Metni Etkinlik Soruları ve Cevapları

MUNİSE

DERSE HAZIRLIK

7. Sınıf Meb Yayınları Türkçe Ders Kitabı Sayfa 16 Cevabı

1. İlkokuldaki bir anınızı arkadaşlarınızla paylaşınız.

    Cevap: Daha ilkokul 1’e gidiyordum. O zaman hava yağmurluydu. Bizim okulda da çukur yerleri böyle zamanlardan su dolardı. Ben de kardeşim de bunu çok severdik. Kardeşimi dışarıda görünce sevinmiştim. Hemen yanına gidip , onu çekiştirmeye başladım. ”Hadi gel , hadi gel” diye daha hızlı çekiştirdim. Ve kardeşim düştü. Yerden onu kaldırdığımda şok yaşadım. Başından aşağı kanlar boşalıyordu. O kadar korktum ki bağırmaya başladım. Ama kardeşim ağlamıyordu. Ben ağlıyordum. Beni sankinleştirmeye çalıştılar. Ama olmadı. Zorla sınıfa aldılar. Annemi aradılar ve kardeşimi Ambulansla hastaneye kaldırdılar. Bende camdan onlara bakıyordum.

2. Reşat Nuri Güntekin’in "Çalıkuşu” romanının konusu ile ilgili neler biliyorsunuz?

    Cevap: Küçük yaşta annesini ve babasını kaybeden Feride’nin yaşadığı zorlukları, Kamuran’a olan bitmek bilmeyen aşkını ve Anadolu’da öğretmenlik yaptığı sırada Anadolu insanının yaşantısını ve tutumu kitapta konu olarak ele alınıyor

1. ETKİNLİK

7. Sınıf Meb Yayınları Türkçe Ders Kitabı Sayfa 19 Cevabı

Aşağıda, metinde geçen ve anlamları verilen kelimeleri ipuçlarından ve metnin bağlamından hareketle bulunuz. Kelimelerin geçtiği cümleleri sınıfta söyleyiniz.

    Cevap:

İlgi ile karşılanabilecek haber. – h _ v _ _ _ s : HAVADİS
Süre. – m _ d _ e _: MÜDDET
Genellikle pamuk ipliğinden dokunmuş, ten üzerine giyilen iç çamaşırı. – f _ _ _ l a: FANİLA
Üvey anne, analık. – a _ a: ABA
Yapılan bir iyiliğe karşı kendini borçlu sayma, gönül borcu. – m _ _ n _ t: MİNNET
Yıkık, harap. – v _ r _ n: VİRAN
Cana yakın, uysal, sevimli. – m _ n _ s : MUNİS
Sefalet çeken, yoksul. – s _ f _ l: SEFİL
Işık veya ses dalgalarının yansıtıcı bir yüzeye çarparak geri dönmesi, yansıma, yankı. – _ k _ s: AKİS
2. ETKİNLİK

Okuduğunuz metindeki deyimleri bulup anlamlarını karşılarına yazınız.

Cevap:

    Deyim: Üstüne yürümek
    Anlamı: korkutmak, yıldırmak ereğiyle saldıracakmış gibi davranmak, üstüne doğru saldırırcasına gitmek

    Deyim: Sokaklara dökülmek
    Anlamı: herhangi bir sebeple dışarı çıkmak

    Deyim: kulak vermek
    Anlamı: merak edip dinlemek, işitmeye çalışmak

3. ETKİNLİK

Aşağıdaki soruları okuduğunuz metinden hareketle yanıtlayınız.

1. O gün Feride Öğretmen için neden en acı ve en dertli gündü?

    Cevap: Çünkü çok sevdiği öğrencisi Munise kaybolmuştu.

2. O gece Feride Öğretmen’in "sefil ve karanlık” oda olarak tanımladığı evi birdenbire nasıl "munis ve mesut” bir ev hâline geldi? Açıklayınız.

    Cevap:  Bir çocuk gözündeki minnet ve sevgi dolu bakışlar sayesinde. İşte o zaman iyilik yapmanın ne kadar büyük bir erdem olduğu yeniden ortaya çıkıyor ve oda ışıl ışıl aydınlıkla dolmuş oluyordu.

3. Doğduğu günden beri o köyde yaşayan ve köy halkını tanıyan Munise yardım için neden yeni tanıdığı Feride Öğretmen’i seçmiştir?

    Cevap: Çünkü köylülerin kendisini gitmek istemediği ailesine teslim edeceklerini ve o kötü günleri yeniden yaşayacağını biliyordu. Oysa öğretmeni Feride ona sahip çıkacak onu kollayacak bir insandı.

4. Feride Öğretmen’i ve Munise’yi birbirine yaklaştıran sebepler nelerdir?

    Cevap: İkisinin de sevgi dolu olması. İkisinin de karanlıktan baskıdan çok aydınlığı istemeleri. İkisinin de haksızlığı ve zulüme baş eğmemeleri.

5. İnsanların yaşadıklarını anlamada, empati yapmanın önemi nedir?

    Cevap: Kesinlikle çok önemlidir. Çünkü bir insanın acısını ancak onun yerinde geçip onun hissettiklerini anlayabilirsek anlayabiliriz. İnsanların yaşadıkları her türlü olumlu veya olumsuz durum ancak onlar gibi düşündüğümüzde bizleri bir şeyler ifade eder.

6. Çevrenizde yardıma ihtiyacı olan insanlar için neler yapabilirsiniz?

    Cevap:  Onlara elimden gelen her türlü yardımı yapmaya çalışırım. Onlarla neyim varsa paylaşır onların bu zor durumdan kurtulmaları için destek, yardım toplar yeni çözüm yolları üretirdim.

4. ETKİNLİK

7. Sınıf Meb Yayınları Türkçe Ders Kitabı Sayfa 20 Cevabı

Okuduğunuz metinle ilgili iki soru yazıp bu soruları arkadaşlarınıza sorunuz.

Cevap:

    Soru 1: Feride Öğretmenin yerinde olsanız siz ne yapardınız?
    Soru 2: Sizce Munise neden samanların içinde saklanmayı seçmiştir?

5. ETKİNLİK

Okuduğunuz metindeki hikâye unsurlarını belirleyiniz.

Cevap:

    Yer: ZEYNİLER Köyü denen ulaşımı zor bir köy.
    Kişiler: Feride Öğretmen, Munise, Yaşlı kadın, Munise’nin ailesi, köylüler
    Olay Örgüsü: Ailesinin baskısından kaçan Munise’nin aranması ve sonrasında Munise’nin Feride Öğretmen’den yardım istemesi ona sığınması
    Zaman: Geçmiş zaman ve kar yağdığı için Kış vakti.
    Konu: Küçük yaşta annesini ve babasını kaybeden Feride’nin yaşadığı zorlukları ve Anadolu’da öğretmenlik yaptığı sırada Anadolu insanının yaşantısı kitapta konu olarak ele alınıyor

6. ETKİNLİK

Aşağıdaki yönergeleri uygulayınız.

a) Okuduğunuz metinde geçen benzetme cümlelerini örnekteki gibi yazınız. Hatice Hanım erkek gibi kalın sesiyle; "Kimdir o?” diye bağırdı.

    Cevap:
    Munise’de neticesiz bir rüya uyandırmaktan korkar gibi yavaş bir sesle Hatice Hanım’a dedim ki:

b) Siz de iki benzetme cümlesi yazınız.

    Cevap:
    Kırmızı elma gibi yanakları vardı.
    Gözleri gökyüzü gibi masmaviydi.

7. ETKİNLİK

7. Sınıf Meb Yayınları Türkçe Ders Kitabı Sayfa 21 Cevabı

Eba video” bölümünden "Munise” isimli kısa filmi izleyiniz. Okuduğunuz "Munise” adlı metin ile izlediğiniz "Munise” adlı kısa filmi yönerge doğrultusunda karşılaştırınız.

Olay

    Metin:
    Film:

Zaman

    Metin:
    Film:

Mekân

    Metin:
    Film:

Kahramanlar

    Metin:
    Film:

8. ETKİNLİK

Aşağıdaki yönergeleri uygulayınız.

a) Aşağıdaki parçada koyu yazılmış fiilleri (eylemleri) parçanın anlam bütünlüğüne dikkat ederek tamamlayınız.

    Cevap:

Kaç saat geçtiğini bilmiyordum…………..İnsan böyle hâllerde zaman hissini kaybediyor Mezarlık tarafındaki kapıya vuruluyormuş gibi bir ses işitmeye başlamıştım .Rüzgârdan başka ne olabilirdi? Fakat hayır, bu rüzgâr sarsıntısından başka bir şeydi. Yatağımdan doğrularak kulak verdim ve gecenin içinde bir insan iniltisi işitir gibi oldum Hemen yatağımdan fırladım omuzlarıma bir örtü alıp aşağı koşmaya başladım

b) Eylemler tamamlandıktan sonra metinde ne gibi değişiklikler olmuştur? Yazınız.

    Cevap: Metinde zaman unsuru daha belirgin hale geldi ve de metin daha akıcı daha okunabilir bir hale geldi diyebiliriz.

9. ETKİNLİK

Aşağıdaki eylemlerin aldıkları çekim eklerini örnekteki gibi ilgili satırlara yazınız.

    Cevap:

-acak

uyusa: uyuyacak
bulun: bulunacak
ağlıyor: ağlayacak
uğrayacak:

********

yapalım: yapacak
söylememiş: söyleyecek
olmalı: olacak
korkar: korkacak
10. ETKİNLİK

7. Sınıf Meb Yayınları Türkçe Ders Kitabı Sayfa 22 Cevabı

Mevlânâ’nın aşağıdaki sözlerini okuyup üzerinde düşününüz. Düşüncelerinizi arkadaşlarınızla paylaşınız.

Cömertlik ve yardım etmede akarsu gibi ol. Şefkat ve merhamette güneş gibi ol.
MEVLÂNÂ

    Cevap: Mevlana bu toprakların yetiştirdiği en önemli değerlerin başında gelir.İnsanlara sevgiyi hoşgörüyü saygıyı öğütleyen barışın kardeşliğin önemini vurgulayan büyük bir düşünürdür. Yazmış olduğu Mesnevi’si bugün dünyanın bir çok yerinde bir çok farklı insan tarafından hayranlıkla okunmaktadır. O insanlara bazı öğütler vermiş, bu öğütler doğrultusunda hayatlarını mutlu bir şekilde geçirmelerini tavsiye etmiştir. Mesela yedi öğüdüne kısaca bakarsak; cömertlik, merhamet, hoşgörü, hiddet göstermemek, şefkat merhamet ve de adalet gibi konularda insanların kulaklarına küpe etmelerini gerektiren öğütler  verdiğini görürüz. Mevlana’yı anlamak onun öğütlerini yerine getirmekle başlar. Bu yüzden yedi öğüdü iyice öğrenmeli bu öğütlere göre yaşamayı seçmeliyiz.

11. ETKİNLİK

Okuduğunuz "Munise” adlı metni konu bütünlüğü oluşturacak şekilde tamamlayınız.

    Cevap: Munise artık Feride Öğretmen’in evlatlığı olmuştu. Onun sözünden hiç çıkmıyor onun gibi olmak için elinden gelen gayreti gösteriyordu.Nihayet okulunda çok başarılı olmuştu. Uzun yıllar sonra Munise doktor olmak için Tıp bölümünü kazanacaktı. Ve nihayet Feride Öğretmen beyaz önlüğü içinde ağlayarak Munise’yi görecekti.

Etiketler : 7. Sınıf, Meb Yayınları, Ders Kitabı Cevapları

Sosyal Paylaşım :

İlginizi Çekebilecek Diğer Başlıklar

Yorum Ekle